Hear no lie

Firkálmányaim

Visszahív a HR-es vagy nem, ez itt a kérdés

2016. június 15. 13:43 - Ask no question

Ha a rövid válaszra kíváncsiak, az ennyi: Tízből kilencszer nem. A kilencből nagyjából két alkalommal dob egy emailt. Pont. A hosszabb válasz, ennél talán kicsivel összetettebb, leírnám, hogy laikus álláskeresőként én hogyan éltem/élem ezt meg.

phone.jpg

A felsőoktatásból a felsőoktatásban zajló munka világába csöppentem, így a munkában eltöltött első néhány évemben fogalmam sem volt arról, kicsoda is az a HR-es. A barátaim, haverjaim, ismerőseim akkortájt léptek át a való világba és indultak el az álláskeresés rögös útján. Akárhányszor összefutottunk, csak azt hallottam, hogy a HR-es így, a HR-es úgy.

– Mégis, mit csinál egy HR-es? – érdeklődtem a sokadik ilyen némán végighallgatott beszélgetés után arra koncentrálva, hogy aki nem kérdez, az tudatlan marad.

– Hát… – érkezett az első válasz egy hosszabb kollektív hallgatás és elmélkedés után. – Igazából…Szóval…

– Ő az, aki megtalálja az önéletrajzodat az adatbázisokban? – folytattam, hátha fény derül a nagy titokra. Tisztában vagyunk-e azzal, hogy mi a dolga annak a bizonyos HR-esnek, akit minden második kocsmázás alkalmával elküldünk melegebb éghajlatra?

– Nem. Az a fejvadász – felelte az egyik haverom elégedett mosollyal az arcán.

– Oké. Akkor ő az, aki levezényli az állásinterjút? – kíváncsiskodtam, mintha a szakkönyvek valami ilyesmire utalgattak volna.

– Végülis – mondta egy másik ismerősöm. – Jártam már olyan interjún, ahol volt bent egy HR-es.

– Én még nem – kontrázott rá a mellette ülő. – Én még mindig csak a leendő kollégáimmal, főnökeimmel interjúztam.

– Tényleg – valami derengeni kezdett egy másik haverom fejében. – Ez az. A HR-es volt az, aki bent volt a háromkörös interjúm első körében. Elmeséltem neki mindenfélét magamról, amit aztán később a leendő főnökeimnek is. Ja, és vele beszéltem meg az egyéb, nem szakmai témákat, mint fizu, munkaidő, stb.

– Hát, én ilyennel sohasem találkoztam – mondta elgondolkodva az asztaltársaság egy másik tagja.

– És ki értesített arról, hogy felvettek vagy nem vettek fel dolgozni? – tettem fel a következő kérdést. – Az a HR-es dolga, nem?

Őszinte érdeklődésemet egy pár másodperces kínos hallgatás, összenézés majd hangos hahotázás követte.

– Most meg mi van? – zavarba jöttem, de nem adtam fel.

– Tegye fel a kezét, akit az elmúl egy évben egyetlen egy HR-es is felhívott azzal, hogy sajnálom, de ezért meg ezért nem Önt választottuk az Ön által megpályázott pozícióra – javasolta az egyik barátom.

Egy kéz sem lendült a magasba, de azért kaptam választ a kérdésemre.

– Amikor felvettek, engem általában a fejvadász értesített. És akkor is, amikor nem.

– Emilt már kaptam HR-estől, sablon szöveg, legtöbbször a címzetthez is annyit írnak, hogy Tisztelt Címzett. Arra sem veszik a fáradtságot, hogy bepötyögjék a nevemet.

– Engem egyszer a leendő főnököm hívott, hogy kövi hónap elsején kezdhetek. Ja, és első nap majd a HR-es szed össze a portán. Tényleg, a HR-es az, aki az első munkanapodon összeszed a portán.

– Nálunk a részlegvezető titkárnőjére bízták ezt a feladatot. HR-essel akkor találkoztam először, amikor felmondtam a cégnél.

A beszámolók és az olvasottak alapján nem tudtam másképp elképzelni egy mindenki által szidott, de élőben talán sohasem látott HR-est, mint Hófehérke mostohaanyját. Naphosszat kevergeti a varázsfőzeteit, kérdéseket tesz fel a tükörképének és az emberek közé szigorúan csak öregasszonynak álcázva megy, nehogy bárki felismerje. És természetesen akkor is valami rosszaságon töri a kis buksiját.

snowwhite.jpg

Az egyetemen, ahol dolgoztam, akkoriban nem alkalmaztak HR-eseket. Ha diplomázót vagy doktoranduszt szerettünk volna a tanszékre, az első kiválasztás minden esetben az előadást vagy gyakorlatot tartó személy kiváltsága volt. A feladatra épp megfelelőnek tűnő diákokat meghívtuk, hogy dolgozzanak nálunk, kezdetben szívjóságból, később akár fizetség fejében. Aki bebizonyította, hogy valóban szeretne és tud is velünk dolgozni, az egyszerűen ott maradt. A doktoranduszokat egy bizottság „vizsgáztatta”, a docensek, adjunktusok, stb. pozíciójához pedig általában kiírtuk a pályázatot, mert akkor ez minden munkahely esetében kötelező volt. Igazságosnak nem mondanám, de végülis volt értelme, hiszen tisztességes fizetést amúgyis csak az kaphatott, aki eleve elnyert egy komolyabb ösztöndíjat vagy szerződésben állt egy nagyobb céggel. Én egy idő után kíváncsi voltam ez egyetemen kívüli világra is, ezért, ahogyan a többiek évekkel korábban, én is elkezdtem állást keresni. Olyant, remélhetőleg, ahol nem tudták már jó előre, hogy kit is fognak felvenni.

real.jpg

Merthogy, mint kiderült, rengeteg ilyennel is lehetett találkozni, nem csak a felsőoktatásban, de a közigazgatásban is. Az egyetem után jó ötletnek tűnt valamelyik hatósághoz elmenni dolgozni, legalábbis az első négy-öt hónapban. A sokadik fölöslegesen kikért erkölcsi bizonyítvány és elküldött óriáspakk után rá kellett döbbenem, hogy egyelőre ott sem működnek másképp a dolgok, mint ahonnan eljöttem. Rendszerint mindenféle magyarázat nélkül egy „S” betűs formanyomtatvány kíséretében kaptam vissza a több tíz oldalból álló jelentkezés-csomagomat. „Sajnáljuk, de nem magát választottuk. Amennyiben a jövőben lesz Önnek megfelelő pozíciónk, értesítjük.”

package.jpg

Az első ilyen bla-bla beérkezése óta több mint tíz év telt el és azóta sem értesített senki, semmiféle nekem megfelelő pozícióról. Vajon az ilyen helyeken is van külön HR-es, aki átnézi a jelentkezési anyagot? Vagy, mint az egyetemen, annál landolnak ezek, akinek eleve kiírták a pozíciót? És ha esetleg az illető egy jóérzésű ember és munkahelyet váltana, vagy szülési szabadságra menne, akkor a neki szimpatikus pályázót felhívja, hogy na, most már tényleg megüresedett az állás és akár be is jöhetnél egy interjúra? Vagy a távozásával lőttek annak a pozíciónak is? Csak találgatni tudok, de azt élénk fantáziával.

A közigazgatási munkát elfelejtve az egyéb lehetőségek felé vettem az irányt. Szinte minden létező adatbázisba feltöltöttem az éppen aktuális elvárásokhoz, divathoz igazodó önéletrajzomat magyar és angol nyelven és vártam a csodát. Úgy négy hétig. Aztán leesett, hogy így semmi sem fog történni, várhatok, amíg világ a világ.

waiting.jpg

Magam mögött hagytam azt az igen naiv elképzelésemet, miszerint a munkáltató keres munkavállalót és igyekeztem magamévá tenni azt a szemléletet, ami alapján a munkavállaló keres munkát. Sokáig nem tartott ez a folyamat, a reménytelen várakozás utáni napokban legalább száz helyre küldtem el az önéletrajzomat és a nagyon gondosan megfogalmazott, cég- és pozíció specifikus motivációs levelemet. Mindig az éppen aktuális cégnél szerettem volna, hű de nagyon dolgozni és az aktuális pozíciót olyan, de olyan nagyon szívesen betölteni. Ha komolyan gondoltam volna, amit leírok, már rég beutaltak volna valamelyik pszichiátriára. Persze, hogy nem gondoltam komolyan. Senki sem teszik. Egyébként, akkor miért is irattatnak bárkivel is ilyen típusú leveleket?

letter.jpg

Az önéletrajz küldözgetés mellett felkerestem egy csomó fejvadászt is, akiktől megtudtam, hogy a motivációs leveleket szinte sohasem olvassák el, nincs arra ideje egy HR-esnek. Hahhh! A HR-es. Szóval, ha lenne rá ideje, akkor az ő dolga lenne a motivációs levelek elolvasása.

– Értem – nyugtáztam a számomra kedvező fordulatot. Soha többet ömlengés egy cégről, aminek még logikusan felépített honlapja sincs. Csodás! – És miért nincs ideje elolvasni őket? – érdeklődtem a fejvadásztól. Mindjárt a legelső alkalommal sikerült egy nagyon kedves, korombéli hölggyel összefutni, aki készségesen válaszolt minden kérdésemre és úgy tűnt bármiben, amiben tud, szeretne is segíteni.

– Ez egy jó kérdés. Fogalmam sincs. Korábban el sem fogadtak olyan önéletrajzot, amihez nem mellékeltünk motivációs levelet, de mostanában pont az ellenkezője a jellemző. Talán nagy a cégeknél a fluktuáció és túl sok lett a munkájuk.

– Nagy a fluktuáció? – kaptam fel a fejemet. – Ennél a cégnél? Ilyen rosszak a munkakörülmények? Vagy, úgy általában, mindenhol?

– Mindenhol. Az emberek egyre gyakrabban váltanak munkahelyet, ez értelemszerűen egyre több munkával jár.

– És ennek megfelelően egyre több a HR-es is, nem? – kérdeztem vissza követve a logikát.

– Talán. Nem tudom. – felelte a hölgy kissé szomorúan. – A cégek mindig mást szeretnének, örülünk, ha mi tudjuk ezzel tartani a lépést, nem ám az álláskeresők. Öt éve az volt a jó, ha minél hosszabb egy pályázó önéletrajza, aztán bejött a szigorúan egyoldalas követelmény, majd a mellékelt motivációs levél. Most meg a maximum kétoldalas önéletrajz a menő. Gőzöm sincs miért. De, mi itt ebből élünk, alkalmazkodnunk kell.

A következő hónapokban számtalan fejvadásszal találkoztam, az ő munkájuk számomra is igen hasznosnak tűnt. Összehoztak engem, mint munkakeresőt a munkakeresőt kereső cégekkel. Elmeséltették velem, hogy mit csináltam az elmúlt x évben, mihez értek, mivel szeretnék foglalkozni. Az elején, amikor érzékelték, hogy még kezdő vagy az állásinterjúk terén, elláttak mindenféle tanáccsal. Mit, hogyan mondunk, miképpen csomagoljuk be a szürke valóságot rikítórózsaszín csomagolópapírba, hogy kelendőbb legyen. Volt, ahol kitöltettek velem mindenféle teszteket, amik alapján megállapították, hogy nagyjából azt szeretném csinálni, amire a válaszaim alapján alkalmasnak találtak. Kitűnő. Továbbították cég specifikusan az anyagomat a céges HR-eshez és megígérték, hogy értesítenek, ha bármilyen fejlemény van.

És értesítettek. Volt, amikor rossz hírt kaptam és volt, amikor rosszat. Az első alkalommal nagyon rosszul érintett, hogy nem vettek fel oda, ahová jelentkeztem, a másodiknál kevésbé, de még mindig bántotta az önérzetem. A harmadiknál sem voltam túl boldog, de beláttam, hogy van ilyen, a negyedik alkalom után, pedig már csak legyintettem. Ha ide nem kellettem, majd kellek máshová.

whocares.jpg

Eltelt majdnem egy év és még mindig nem tudtam meg mit is csinál valójában egy HR-es, hiszen még egyetlen eggyel sem sikerült összefutnom. Közben pedig nagyon örültem, hogy van munkahelyem és a haverjaim tanácsára több mint egy évvel a szerződésem lejárta előtt kezdtem új állás után nézni. Megtanultam, hogy a néhány éves egyetemi munkaviszonyom ellenére kint, a való világban pályakezdőnek minősülök, ezért nem is olyan kirívó eset az enyém. Fejvadásztól fejvadászhoz járva teltek a hétköznapjaim és a hétvégi kocsmázások során még mindig terítéken volt a HR-esek szidalmazása.

Aztán megtörtént a csoda és felvettek életem első „igazi” munkahelyére. Fejvadász és HR-es közreműködése nélkül. Az önéletrajzomat a cégnek küldtem el, a leendő főnököm három nappal később behívott állásinterjúra, feltette az összes sablonos kérdést, amikre végül egyáltalán nem kellett válaszolnom, hanem jóízűen nevettünk rajtuk együtt. Egy héten belül már a cégnél dolgoztam, ahol szintén nem volt HR-es. A cég kicsivel később tönkrement – nem, nem a HR-esek hiánya miatt – így ismét álláskereső lettem. És végre, életemben először, találkoztam egy igazi, hús-vér HR-essel.

surprised.jpg

Kicsit zavarban voltam, amin úgy láttam, nagyon meglepődött. Egykörös állásinterjún vettem részt, ahol ott ült a leendő főnököm, az ő főnöke és az a bizonyos HR-es is. Mindannyian tettek fel kérdéseket, ha az elején nem mutatkoznak be, azt sem tudtam volna megállapítani, hogy ki kicsoda. Az interjú végén a HR-es hölgy megígérte, hogy egy-két héten belül értesítenek. Nem értesítettek. Azóta sem hallottam felőlük.

A második alkalom, ahogyan más dolgokban is, sokkal gördülékenyebben ment. Szintén egykörös interjú, szintén három ember, a leendő főnököm, az ő főnöke és a HR-es hölgy. Az egész szinte ugyanúgy zajlott, mint korábban, azzal a különbséggel, hogy a HR-es azt mondta, a visszajelzést a fejvadásztól fogom megkapni. Végülis, addig is vele voltam normális, emberi kapcsolatban. Felvettek, de véletlenül sem annyiért, amennyiben a fejvadásszal korábban megegyeztünk.

– Biztosan van egy másik jelöltjük, aki annyiért is elvállalja – magyarázta a fejvadász.

Hát, vállalja, én azért nézelődnék tovább. És nézelődtem. Számtalan cégnél jártam, rengeteg HR-est láttam. Szépen lassan kezdtem megérteni miért is utálja a legtöbb ismerősöm azokat a bizonyos HR-eseket. Napestig folytathatnám az állásinterjús sztorijaimat, hiszen mindenkinek van legalább egy. Gyanítom, nincs kettő ugyanolyan és biztosan megesett már az is, hogy a HR-es valóban levezényelt egy állásinterjút, feltette a számára fontos kérdéseket megkímélve a pályázót attól, hogy a leendő kollégái vagy főnökei előtt kelljen bevallania például a bérigényét. Voltam már ilyen helyzetben én is.

Egyszer. Egyetlen egyszer.

jobint.jpg

Azt hiszem, eljött az idő, hogy mind a szívünkre tegyük a kezünket, alaposan végiggondoljuk álláskeresési kálváriánkat és őszintén feleljünk a következő kérdésre - igen, HR területen dolgozók is, hiszen gyanítom, annak idején, őket is egy HR-es interjúztatta, értesítette vagy nem értesítette arról, hogy felvették dolgozni. Találkoztunk valaha olyan HR-essel, aki a beígért egy-két héten belül felhívott és tájékoztatott arról, hogy sajnos, ezért meg ezért nem minket választottak a megpályázott pozícióra?

Talán fiatal vagyok, esetleg nem jártam még túl sok helyen, de velem ilyen, soha de soha nem történt még. Kaptam már visszajelzést a fejvadásztól, ahogyan említettem is. Előfordult, hogy a majdnem leendő főnököm, az ő főnöke, vagy valamelyik fontosabb ember titkárnője hívott. Nagy ritkán, megesik, hogy a negyedik vagy ötödik hét eltelte után, amikor még mindig nem keresett senki, kilépek a nemtörődömségemből és én hívom a HR-est vagy írok neki. Olyankor, gyanítom a hatalmas nyomás alatt, szoktak küldeni egy emailt. „S” betűs formanyomtatvány az is, jobb napjaikon a címzett résznél eltalálják a nevemet. De, előfordult már az is, hogy az általam ismert telefonszámon többé nem értem el senkit. Legtöbbször, azonban, ahogyan mindenki más is, már csak legyintek egyet. Ha nem, hát nem. Előbb-utóbb annyira hozzászokunk ehhez, hogy már az lenne furcsa, ha csörögne a telefon és a HR-es jelentkezne a rossz hírrel. Komolyan mondom, az első pár másodpercben tutira azt gondolnám, hogy na, engem is megtalált a kész átverés.

Milyen érdekes, hogy pozitív visszajelzés esetében azonban, legtöbbször a HR-essel vagy a fejvadásszal beszéltem. Olyankor nem veszíti el senki a számomat és sikerül az egy-két héten belül maradniuk.

Emberből vagyok én is, megértem, hogy rossz hírt közölni nem könnyű feladat. Számtalan olyan céggel dolgoztam, ahol sokmilliós vagy sok tízmilliós bevételtől esett el az illető a döntésünk miatt. Igen, ezt nem kellemes elmondani. Még kellemesebb végighallgatni. Ennél pedig csak az rosszabb, amikor bizonytalanságban tartva tépi az ember a haját és fogalma sincs, mi tévő legyen. Legalábbis, szerintem és azok szerint, akikkel eddig sikerült jó munkakapcsolatot kialakítanom.

uncert.jpg

Sohasem voltam HR-es és bevallom, merszem sem volt megkérdezni tőlük, hogy miért így működnek. Vajon, tanulják ezt a fajta konfliktuskerülést vagy csak úgy jön magától? A magam részéről úgy gondolok egy álláskeresőre, mint egy beszállítóra. Velük dolgozom nap, mint nap, az ő helyzetükön keresztül próbálom megérteni, mi zajlódhat egy álláskereső és egy HR-es között.

A beszállító, mint az álláskereső, a munkáját vagy annak eredményét szeretné nekem eladni, erre a lehetőségre minden erejét latba vetve pályázik. Én mérlegelem az ő és a versenytársai ajánlatát és bizonyos szűrési feltételek alapján behívom egy személyes elbeszélgetésre, ahol bemutathatja, mit tud nyújtani számomra. Ha ő kerül ki győztesen a versenyből, akkor jókedvűen értesítem és kezdődhet a közös munka.

Mi történik akkor, ha nem ő az első számú kiválasztottam? Feltételezem, hogy ezzel a lehetőséggel eleve tisztában volt és talán nem is az első eset, hogy ilyen megtörténik vele. Józan paraszti eszemet is használva arra a következtetésre jutok, hogy öngyilkos nem lesz és az irodát sem fogja felgyújtani. Mit veszíthetek tehát azzal, hogy felhívom – nem sablonos leveleket küldözgetek neki vagy egy béna sms-t, esetleg tweetelek egy „Bocs, de most te nem” baromságot – és tájékoztatom arról, hogy ugyan most nem ő nyert, ezért meg ezért, de ha a jövőben ezeket kijavítja, fejleszti, más szemszögből közelíti meg, stb. akkor bizony együtt fogunk tudni dolgozni.

Lesz új projekt, ahogyan lesz új betöltendő munkahely is, főleg mivel az emberek egyre gyakrabban váltanak munkahelyet, és akkor az adott cégnél dolgozó HR-esként azonnal tudni fogom, kit keressek. Eközben megspórolom a fejvadász díját, azt a rengeteg időt és energiát, ami egy újabb jelölt kiválasztásához kell. Persze, előfordulhat, hogy a jelölt nem is figyelt arra, amit mondtam és fejlődés helyett azóta is duzzog, de ez már egy olyan dolog, ami jobb esetben egy másik szakmában dolgozók pénztárcáját duzzasztja.

ll.jpg

Ha szerencsém van, akkor az illető részt vett egy nyelvtanfolyamon vagy megtanulta a nőket előreengedni az ajtóban és alkalmassá is vált arra a pozícióra, amire korábban nem. Vagy, arra ugyan nem, de az új projekt vagy pozíció elnyerésekor nagy eséllyel indulhat az új versenyben. Kialakítottunk egy őszinte kapcsolatot, ahol bizalommal fordulhatunk egymáshoz, még az is lehet, hogy a harmadik pályázata azért nyer, mert önbizalommal telve, boldogan vesz részt azon a bizonyos elbeszélgetésen vagy állásinterjún.

És akkor még csak abba gondoltam bele, hogy nekem hogyan lesz az illető vagy a cége jobb beszállítóm. Mi van a többiekkel, akikhez ezek után eleve szívesebben megy, és több megrendelést nyer el. Na persze egy álláskeresőnél ez azt jelenti, hogy más vállalatnál dolgozik majd, legalábbis egy darabig. És ha onnan is kilép, és ismét állást keres ugyanakkor, amikor én egy új embert? Esetleg van egy kollégája vagy ismerőse, aki tökéletes lenne az általam kínált feladat ellátására. Vajon jó szívvel ajánlja majd ennek az ismerősnek, hogy pályázzon az én cégemhez azok után, hogy normálisan viselkedtünk egymással? Még szép! Abszolút költői a kérdés.

És vajon javasolja ugyanennek az ismerősnek, hogy dolgozzon annál a cégnél, ahonnan több mint egy éve visszajelzést sem kapott arról, hogy miként sikerült a három vagy négykörös állásinterjúja? Azt hiszem, mindenki tudja a választ erre.

Tegyük fel egy pillanatra, hogy félreteszem minden üzleti érdekemet és csak arra gondolok mennyivel boldogabban ébred másnap az az ember, aki ugyan nem kapta meg az állást vagy a megrendelést, de tudja, hogy miben kell még fejlődnie ahhoz, hogy velem dolgozhasson együtt. Ő döntheti el, hogy kíván-e élni ezzel a lehetőséggel vagy nem, nem pedig egy HR-es, aki a legjobb esetben elolvasta az önéletrajzát és egy stresszes állásinterjú alatt eltöltött vele húsz percet. Nem kezdődne mindenkinek boldogabban a napja ennek tudatában?

wuhappy.jpg

Eddig még nem is ejtettünk szót a halott hibáztatásáról, ami bármelyik pillanatban megkönnyíti a rossz hírt hozó futár dolgát. Ismerős a filmekből, ugye, amikor a gonosz lelő valakit a sorban állók közül, majd megkérdezi a többitől, hogy ki volt a tettes és mindenki, egyszerre, habozás nélkül a halottra mutat? Hát, igen. Szégyen ide, szégyen oda, én is alkalmazok hasonló technikát néha azoknál a beszállítóknál, akik sokadszorra sem tudnak elnyerni egy üzletet sem, miközben látom, hogy mindent megtesznek, ami tőlük telik.

pom.jpg

Nekem is van főnököm, ahogyan elvileg a rossz hírt közlő – azaz nem közlő – HR-esnek is. Abban is biztos vagyok, hogy a döntést sem a HR-es hozza egyedül, sőt, legtöbbször gondolom, maximum vétójoggal rendelkezik, ahogyan rengeteg nagyobb projekt esetében én is. Nem lehetne ilyenkor egyszerűen annyit mondani, hogy a leendő főnök jelöltje ezt és ezt mondta, ezért meg ezért nem Önt választották? Kicsit sántít, kicsit maszatos, de mégis egy válasz, ami véget vet a bizonytalanságok közt őrlődésnek.

Nem lehetne egy pillanatra belegondolni abba, hogy mit érez a másik? Mit éreznénk mi, ha ugyanezt tennékk velünk? Ahogyan máskor, most is csak a saját magam nevében beszélhetek, de én még soha nem haragudtam senkire három másodpercnél tovább, aki felhívott és közölte velem a rossz hírt, miszerint nem vettek fel valahová dolgozni. Azokra a cégekre és HR-esekre azonban a mai napig emlékszem, akik arra sem vették a fáradtságot, hogy legalább egy emailt küldjenek. Sőt, minden ismerősömnek elmesélem mi történt velem és arra kérem őket, jól vigyázzanak, ha ide meg oda mennek állásinterjúzni, esélyes, hogy soha nem fogják értesíteni őket egy esetleges visszautasításról. Más vajon hogyan éli meg mindezt? Tényleg olyan nehéz HR-esként felvenni azt a fránya telefont és személyesen közölni a rossz hírt?

35 komment
Címkék: Aktuális

A bejegyzés trackback címe:

https://hearnolie.blog.hu/api/trackback/id/tr748811992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2016.06.15. 21:57:48

Hu, de hosszu. Es tok felesleges azon sirni, hogy negativ esetben nem ertesitenek a HResek. Mintha te ertesitenel valakit ilyen esetben.

Amugy csak a szokasos: ha az autodat, ha a lakasodat vagy barmi egyebet arulsz, ott is csak az hiv vissza, aki meg akar valamit: ujra megnezni, vagy megvenni.

Egyebkent szarnak ra a tomegek.

Te is a tomegek tagja vagy, te sem ertesitesz mast, ahogy a HRes se veszi a faradtsagot.

A palyazok nagy resze meg a kiirasra szarik: nincs meg az elvart vegzettsege, tapasztalata, nem tesz fotot az oneletrajzba, nem jeloli meg a berigenyet, ha megjeloli, akkor sem bruttoban, hanem nettoban, a HRes meg talalgassa a palyazo elethelyzetet....

Az utca embere pont olyan semmit ero, mint az ezerszer atkozott HRes.

evodia2010 2016.06.15. 23:19:30

Ha megmondanák a jelöltnek a valós indokot, hogy miért nem vették fel, akkor támadási illetve vita felületet adnának neki. De mivel általában vissza se hívják, ez már végképp nem is merül fel... Ráadásul az okok egy része szubjektív vagy diszkriminatív.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.16. 01:29:45

@FikkFakk: ugye te is tagja vagy annak a köcsög csürhének, amit mostanság HR-esnek neveznek?
Baszdmeg, a HR-esnek ez a munkája, a minimum elvárás az lenne, hogy _minden_ jelentkezőt tájékoztasson az eredményről, akkor is, ha nem vették fel az illetőt. Elhiszem, hogy pluszmunka, de a jó modor ezt kívánná.

Jó Estét 2016.06.16. 01:51:37

En ugyan nem vagyok HR-es, de az biztos hogy a budos eletben nem alkalmaznalak ezek utan az iras utan...

Apa, picit probald meg megerteni, hogy a piacgazdasag arrol szol hogy a ceg profitot akar termelni a te munkad altal, ez motivalja, nem pedig hogy a te kis mimoza lelkedet apolja.

Ezt vagy elfogadod, vagy nem, de ezen hisztizni a vilag elott meglehetosen szanalmas :D

Tessek, te akartal oszinte visszajelzest, megkaptad :o

Amugy dicseretes az onbizalmad, hogy jobban tudod hogyan kene, mint azok a cegek akik millard eurokat forgatnak meg. Dicseretes, csak az a baj, hogy amikor a butasag nagy onbizalommal patosul ritkan vezet jora. Marmint neked jora, a tobbiek nagyjabol leszarjak mit gondolsz :)

FikkFakk 2016.06.16. 07:17:03

@Hóhér az utolsó barátod: a HRes a ceg alkalmazottja. Majd a munkaltatoja megszabja, hogy mi az elvaras...

WAR 2016.06.16. 07:28:50

Mostanaban csak ilyen grafoman blogokat linkel az index cimlap? Komolyan mondom, az elmult napban ez az otodik olyan iras, ami a 6. Bekezdeseben kezd a cimben szereplo temaval foglalkozni, elotte meg csak a rizsa. Tessek, itt a negativ visszajelzes.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.16. 07:54:02

@FikkFakk: aha. A boltostól sem várható el, hogy köszönni tudjon, ha a főnöke nem adta írásba. Igen, látom, hogy védeni próbálod védeni a mundér becsületét, de ami nincs, azt nem lehet védeni...

Girhes macska 2016.06.16. 08:09:04

Amíg egy állásra százötven vagy annál több önéletrajz érkezik be, ne várd el, hogy minden egyes jelentkezőnek személyre szóló levélben magyarázkodik valaki, miért nem őt választották. Maximum megkapod a sablonlevelet, ha nagyon ráérnek százötven (vagy több) e-mail címet bepötyögni a körlevélbe, vagy megkapod az automatikus visszajelzést a sablonszöveggel, hogy "megfelelés esetén keresni fogjuk". Ha két héten belül nem keresnek, ennyi, lépj tovább.

Netuddki. 2016.06.16. 08:31:00

Nem olvastam végig, de elég infantilisnak néz ki a bejegyzés. Mindenki tudja mi a HR-es, csak szólok.

ikke i drift 2016.06.16. 09:07:47

@FikkFakk:
"Amugy csak a szokasos: ha az autodat, ha a lakasodat vagy barmi egyebet arulsz, ott is csak az hiv vissza, aki meg akar valamit: ujra megnezni, vagy megvenni.

Egyebkent szarnak ra a tomegek. "

egy óriási különbség van: a hr-es a fizetését kapja azért, hogy ezeket a dolgokat megtegye.

telkoe 2016.06.16. 09:10:34

Kicsit el vagy tevedve a vilagban kislany.

A fejvadasz nem a bekuldott / feltoltott oneletrajzkbol valogat, ezt az allaskozvetito ugynok csinalja. A fejvadasz felhiv / kuld egy emailt, hogy lenne egy jo ajanlata, mi kellene hogy hajlando legyel munkahelyet valtoztatni.

Egy email h koszi de nem teged valasztottunk (illetve a palyazati anyag visszakuldese) normalis cegeknel bele kell hogy ferjen, telefonos ertesites es magyarazat erosen tulzas, mar csak azert is mert egyik ceg sem szeretne errol vitaba bonyolodni.

Lődörgő Hollandi 2016.06.16. 09:12:19

Ezt a témát kb. három bekezdésben össze lehetett volna foglalni. Szerintem egy személyes interjú után illene valami visszajelzést adni. Én egyszer külföldre repültem egy interjúra, szóban megállapodtunk, hogy felvettek, egy hét mire a HR-en ketesztülmegy a papírmunka. Egy hónapig semmi reakció, a HR-es egyetlen email-emre se válaszol. Megketestem a főnökét, kiddrült, hogy olyan pozíció, amire intejúztam sosem volt...

2016.06.16. 09:18:08

Nos, en kaptam mar telefonon visszautasitast a ceg HR-esetől. Utolso körös voltam, a folyamatban, rajtam kivul meg 2-en voltak. Azert nem engem valasztottak, mert volt nalam jobban passzolo jelolt, es mert a nyelvtudasa es a tesztje neki jobb volt, jobban sikerult. Ennyi.
Megkoszontem, a HR-es kedves volt es korrekt. Nem ereztem sertve magam, mert volt nalam jobb, ilyen az elet.
Volt HR-es visszajelzesem arrol is, amikor engem valasztottak. A HR-es kedves volt es korrekt. Ennyi.
De volt nagyon undorito, es szinte gonosz HR-essel is tapasztalatom, aki szo szerint bunko volt minden jelolttel, szinte menekultem a cegtol, alig vartam, hogy vegre vege legyen. Dr. House hozza kepest semmi.

A HR-esek nagy resze erdektelen, es kozonyos, a jelolteket targynak tekinti es max az erdekli hogy "hatalma" van a jeloltek felett.
Szerintem a leghalatlanabb munkakor.

Amugy meg ha a tobbszaz olyan koze tartozol aki az elutasitando mappaba kerul, akkor ne csodalkozz, ha csak egy emailt kapsz, sablon szoveggel. Te se gepelnel be egy formanyomtatvanyba 2-300 nevet, hogy legalabb neven szolitsd es ne sertsd meg a palyakezdo ontudatat.
Csak a multik tudnak megfizetni olyan szoftvereket amelyeknel csak egy pipat kell a jelolt neve melle tenni, es automatikusan kuldik az emailt, blablabla.

Es igen, a HR-es azert van, hogy rola pattanjon le az eroszakos, tulzott onbizalommal jelentkezo aki azt hiszi magarol o a fonyeremeny. Ha mashogy nem, akkor ugy hogy elerhetetlen lesz. El sem hiszed mennyi ilyen jelolt van. Es az ilyenbol mar 2-3 is sok egy hetre.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2016.06.16. 09:26:23

Ahogy a kommenteket elnézem, már tudom, miért nem válaszolnak a HR-esek. :)

qwertzu 2016.06.16. 09:38:55

Bölcsész vagy basszus?

Ember ez hosszú, lehetetlenül hosszú. Alsó hangon a negyedére kéne húzni minimum.

nagybalfasz (törölt) 2016.06.16. 09:39:37

@FikkFakk:
Máig várnék az első munkahelyemre, ha anno nem adom be pályakezdőként olyan helyekre, ahol tapasztalatot is elvártak.

Ugyanakkor nem arról van szó, hogy beadod az önéletrajzodat, és nem szólnak, hogy elutasítva, hanem arról, hogy több kör lemegy, aztán egy bizonyos ponttól kezdve nem hallasz felőlük.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.16. 09:43:52

@Girhes macska: cicuska, szerintem magyarázkodást senki sem vár. De visszajelzést, hogy kösz, nem... azt igen. Pláne manapság, amikor minden számítógépen van, akár egy automatikus válaszlevél is megfelelő, hogy a szerencsétlen hülye biorobot ne számítson egyáltalán az adott állásra.
Mondjuk jártam úgy, hogy jelentkeztem valahova, semmi válasz, majd hat-hét hónap elteltével, amikor már egyébként sem volt aktuális, jött egy e-mail, hogy sajnos most nem... én meg csak pislogtam, hogy mi van, mert már rég elfelejtettem őket.

telkoe 2016.06.16. 09:49:26

@Lady Scarlett: Te se gepelnel be egy formanyomtatvanyba 2-300 nevet, hogy legalabb neven szolitsd es ne sertsd meg a palyakezdo ontudatat.
Csak a multik tudnak megfizetni olyan szoftvereket amelyeknel csak egy pipat kell a jelolt neve melle tenni, es automatikusan kuldik az emailt, blablabla.

Egy atlagos legalabb kozepfoku vegzettsegu irodai dolgozonak normal napi feladat szinten megoldhatonak kell lennie hogy automatikusan kikuldjon nevesitett emailt (es nem, nem kell hozza kulonleges sw).
A szemelyzetis / HR kepzes egyszeru volt, olcso volt, nem voltak elvarasok, ezert csinalta is minden ujonnan alapitott kisvarosi foiskola, ennek megfelelo eredmenyekkel is.

Girhes macska 2016.06.16. 10:18:28

@Hóhér az utolsó barátod: másfél éve keresek állást. Kétszer kaptam negatív visszajelzést, kb. százszor annyit sem. Excelben jegyzem a cégeket és a hirdetéseket, amikre jelentkeztem. Ha pár hónap múlva ugyanaz a cég ismét hirdet, újból már nem jelentkezem. Magyarázkodik a rossznyavaja, tapasztalatot osztok meg.

tnsnames.ora 2016.06.16. 10:26:19

Az írás - minden hosszúsága ellenére - sokkal jobb és érdekesebb, mint egynémely beszólongatós komment.

Én azon az állásponton vagyok, hogy ha a HR-es a kiválasztási folyamat elején megígéri, hogy mindenképpen vissza fog jelezni, akkor minimum elvárás felé, hogy tartsa a szavát. Ha én résztveszek egy brutális és időigényes kiválasztási folyamatban, hogy felmérhető legyek (áldozok rá időt, erőforrást és költséget), akkor hadd várhassam már el, hogy egy két soros standard mailt kaphassak. Hiszen amit megkapom az esetleges elutassítást, máris el tudom engedni a dolgot, tudok továbblépni. Én egyébként hiszem, hogy ahol cégeknél ennyire bunkón állnak az állásra kandidálókhoz az vissza fog ütni a cég tevékenységre.

Van két érdekes további altopik.

(1) Tényleg definiálni kéne milyen elvárást kéne támasztani egy HR-essel szemben? Csak protokolláris és adminisztratív típusúakat? Mosolygás, kézfogás, papírmunka, nyilvántartás stb. Ha igen ebbe nem fér bele egy korrekt kapcsolattartás. Ha több, akkor miben több HR-szakmai értelemben.

(2) Borzasztó módon rosszul mennek a kiválasztások, kb. hasonló minőségi szinvonalon, ahogy az internetes társkereső oldalakon egymásra találnak emberek majd gyorsan szét is mennek. Alig-alig van bárkinek is fogalma,hogyan kéne gyorsan, erőforráskímélő módon felmérni a jelölteket tartós együttműködéshez. (Alapvetően IT-területről beszélek, mert én ott dolgozom).

tnsnames.ora 2016.06.16. 10:27:39

Bocs két kérdőjel is hiányzik.... :(

kiber kóbor 2016.06.16. 10:31:13

@Girhes macska: Nekem is ez a tapasztalatom, ugyanazok a cégek ugyanazokat a pozíciókat hirdetgetik ugyanazon állásközvetítő irodákkal, amikre ugyanazok az emberek jelentkeznek.

Ebből így nem lesz munka, de mint olvasható a hiteles magyar sajtóban Mo-n olyan mértékű a munkaerőhiány, hogy már a GDP-t dönti romba. Szóval mindenkire, aki munkakeresésben van legalább 5 munkahely ácsingózik hogy betöltse.
Csak győzd megtalálni őket.

A cikkre meg csak annyit reagálnék, hogy olyan szakma, hogy HR-es nincs. Pont. Amit ezek csinálnak az irodai segédmunka.

A fejvadászatot magyarországon meg mindenki de nagyon sürgősen verje ki a fejéből. Fejvadászok amerikában vannak. Ők nem hirdetnek újságban, és csak és kizárólag NAGYVÁLLALATI FELSŐVEZETŐI pozíciókkal foglalkoznak, van úgy hogy akár évekig is.

Akik itthon működnek, azok állásközvetítők.

nagybalfasz (törölt) 2016.06.16. 11:29:10

@kiber kóbor:
Munkaerőhiány Magyarországon magyar cégeknél = lassan elfogynak a cimbik, lehet hogy a végén már az utcáról jelentkezők közül kell válogatnunk.

Jó Estét 2016.06.16. 12:06:21

@telkoe: megoldhato, de minek? Oszinten a ceg szempontjabol nem teljesen mindegy h kikuldik-e vagy sem? Segitek, de, viszont ami folosleges es egy fillerbe is kerul azt nem fogja megcsinalni egy ceg sem. Persze latom a kommentelok kozt van sok eletkeptelen es ahelyett h a sajat hianyossagait potolja belekot masokba...

Aki ma itthon nem talal munkat annak vagy valami fizikai/szellemi problemaja van, vagy irrealisak az elvarasai a tudasahoz kepest...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.16. 12:16:20

@Girhes macska:

"Amíg egy állásra százötven vagy annál több önéletrajz érkezik be, ne várd el, hogy minden egyes jelentkezőnek személyre szóló levélben magyarázkodik valaki, miért nem őt választották. "
Erre írtam, hogy magyarázkodást senki sem vár, de annyi visszajelzést megérdemel az ember, hogy "nem kellesz", ha már dolgozott a jelentkezéssel.

nagybalfasz (törölt) 2016.06.16. 12:34:15

@Jó Estét:
"Aki ma itthon nem talal munkat annak vagy valami fizikai/szellemi problemaja van, vagy irrealisak az elvarasai a tudasahoz kepest..."

Vagy csak pályakezdő kapcsolatok nélkül...

Jó Estét 2016.06.16. 12:53:32

@nagybalfasz: vagy inkabb megfelelo tudas nelkul... Pesten a multik vesznek fel boldog boldogtalant, relevans tapasztalat nelkul

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.16. 13:53:58

@nagybalfasz: vagy elmúlt negyven vagy életkor nélkül csak nincsenek megfelelő kapcsolatai...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.16. 13:56:58

@Jó Estét: és mi a "megfelelő tudás"? Ja, hogy miért volt mindenki olyan hülye, hogy nem programozónak tanult? Aha, már értem... úgy imádom, mikor a néhány szerencsésebb, akinek volt lehetősége tanulni, megmondja a tutit...

Jó Estét 2016.06.16. 14:01:14

@Hóhér az utolsó barátod: ja, voltam olyan szerencses h le tudtam erettsegizni. Amugy nem egy baratom diplomazott le szulok nelkul, volt aki fizikailag es minden tamogatas nelkul. Jo, kurva nehez melozni es tanulni egyszerre, de azert nem atomfizika... Meg kb minden tudas elerheto az interneten, unokatesom is netrol tanult meg programozni, mikozben portaskent dolgozott, aztan most mar eleg jol megy a szeker neki... De persze, igazad van, sirni meg masokat, korulmenyeket okolni valoban egyszerubb :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.16. 14:17:31

@Jó Estét: hülyegyerek, felfogtad egyáltalán, hogy miről beszélek? Nekem úgy tűnik nem... pistike...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.16. 14:19:12

@Jó Estét: gyengébbek kedvéért: egy kirúgott tornatanár pl. mi a lófaszt tud csinálni? Vagy egy könyvelő? Persze, két hét alatt profi programozóvá képzi magát.
Remélem, nem lesz dolgom olyan céggel, ahol te IT területen dolgozhatsz...

Jó Estét 2016.06.16. 14:27:24

@Hóhér az utolsó barátod: ki beszelt ket hetrol? Egy kirugott tornatanar also hangon is 25-30eves, tehat pont annyi ideje volt megtanulni barmi mast.

De abbahagyom, mert veled vitatkozni pont olyan mintha egy galambbal sakkoznek, azis felborogatja a babukat, a tabla kozepere szarik, majd poffeszkedik h o nyert :) Komolyan amugy meg ha parasztnak is tartasz, attol meg lehetnek kurrvajo IT-s. Mondjuk nem vagyok az, marmint IT-s :) Na amugy pont ezert soprod az utcat te es nem en ;)

telkoe 2016.06.16. 14:40:46

@Jó Estét: Vannak cegek ahol nem mindegy hogy a szemelyzetis ki tud kuldeni egy korlevelet vagy vagy csak bamba irodadisz. Segitek, attol meg hogy nem lattal ilyet meg letezik.

@kiber kóbor: A fejvadászatot magyarországon meg mindenki de nagyon sürgősen verje ki a fejéből. Fejvadászok amerikában vannak. Ők nem hirdetnek újságban, és csak és kizárólag NAGYVÁLLALATI FELSŐVEZETŐI pozíciókkal foglalkoznak, van úgy hogy akár évekig is.

Fejvadasz van Europaban / Magyarorszagon is. Tegyel fel egy tobbe kevesbe epkezlab profilt a linkedinre es mar kozepvezetoi / szakertoi szinten is kapni fogod a megkereseseket.

Jó Estét 2016.06.16. 14:51:47

@telkoe: nem ertem ez hogyan kapcsolodtt barmihez amit en irtam, de biztos :)
süti beállítások módosítása