Hear no lie

Firkálmányaim

Hurrá, házasodunk! - De hol és mennyiért? (4. rész)

2016. június 23. 15:16 - Ask no question

Lássuk, miből lehet még választani

  1. számú kastély

A következő kastély kakukktojásnak számított, nem mi találtuk, hanem az egyik barátnőm ajánlotta. A hely keddtől vasárnapig múzeumként üzemel, a vendégek elszállásolását a közeli panzióban lehet megoldani. A kastély viszont annyira gyönyörű, hogy mindenféleképpen meg szerettük volna tudni, mennyibe kerül ott esküvőt tartani.

002_3.jpg

Nem túl hosszas keresgélés után kiderítettük kivel kell ezzel kapcsolatban beszélnünk és telefonon felvettem az illetékessel a kapcsolatot. Átküldte az erre vonatkozó szerződés tervezetet, ami elsőre nekem nem volt teljesen világos, ezért ismét felhívtam az ügyintézőt. A hölgy nagyon kedves volt és készségesen válaszolt minden kérdésemre. Ha csak rajta múlott volna, biztosan ott tartjuk az esküvőnket. De, azok a piszkos anyagiak és még néhány dolog közbeszólt, ezúttal is.

A kastély múzeum jellege miatt kizárólag a helyet tudta biztosítani számunkra, minden másról nekünk, vagy egy jól megválasztott cateringes cégnek kellett volna gondoskodnia, olyannyira, hogy székeik még csak-csak, de asztalaik egyáltalán nem voltak. Felvettük hát a kapcsolatot néhány ilyen céggel és kiválasztottuk a két legjobb ajánlatot. Kizárólag azok jöhettek szóba, akik székeket, asztalokat, esetleg még mobil bárt is tudtak biztosítani.

Az első cégtől a következő ajánlatot kaptuk.

Szállítási díj a helyszínre: 50 000,-

Alap ültetési díj: 700 forint/fő, vagyis 42 000,-

Büféasztal, amiből nekünk háromra lett volna szükségünk: 3000 forint/db, azaz: 9 000,-

Korlátlan italfogyasztás: 2700 forint/fő, 14 év alatti gyermekek esetében ingyenes italfogyasztás. Végre, valakinek leesett, hogy úgy mégis mennyit iszik egy kisgyerek. Tíz gyermekkel számolva, ez összesen: 135 000,-

Koccintás az ifjú párral: 250 forint/fő, azaz 12 500,-

Fogadóétel és ital: 650 forint/fő, tehát 39 000,-

Többfogásos vacsora, felszolgált levessel és büféasztalos megoldással 6000 forint/fő, gyermekek számára 50% kedvezménnyel. Az annyi, mint 330 000,-

Éjféli vacsora, 950 forint/fő, harminc személlyel számolva, 28 500,-

Ez így összesen 646 000 forint.

A másik helytől kicsit másféle, de nagyjából hasonló végösszegű ajánlatot kaptunk. Többfogásos vacsora, éjféli vacsora, fogadó ital és étel, korlátlan italfogyasztás, asztalokkal, székekkel és svédasztallal, 13 500 forint/fő, 5 éves kor alatt mindezt díjmentesen, 5 és 12 éves kor között 50% kedvezménnyel. Az összesen 702 000 forint.

Egyik cég sem számolt fel semmit a tortás tányérok mosogatásáért, amiről sohasem gondoltam volna, hogy így nyilatkozok, de igazán dicséretes dolog. A második cég által kínált ételek jobban tetszettek, szóval vacilláltunk kicsit. A döntésben, végül a kastély bérleti díja és a szállásdíj segített.

Nos, a kastélyt 350 000 Ft-ért tudtuk volna kibérelni szombat délután négytől vasárnap hajnali négyig. Úgy tűnik, manapság ez a 350-400 ezer forint az, amiért az ember kis időre birtokba vehet egy kastélyt. Amiről a hosszas beszélgetésünk elején elfelejtett szólni az ügyintéző, hogy erre jön még az a bizonyos plusz ÁFA és a kaució, ami a bruttó bérleti díj 25%-a. Számoljunk csak…Tehát, 350 000 forint helyett valójában 555 625 forintot kell átadnunk annak, akitől kibéreljük a kastélyt. És mégis, mi van ebben az árban? Szék- és asztalhasználat, ugye, nincs, ezt már tisztáztuk. Akkor, gondoltuk, ezért legalább kitakarítják nekünk a termeket, ha mást nem is csinálnak. Tévedtünk.

A kastélyt szombat délután megkapjuk valamilyen állapotban és ugyanolyan állapotban kell vasárnap hajnalban, na jó, legkésőbb hajnali ötig, átadnunk. Végülis, ez egész korrekt, feltéve, hogy valóban úgy vesszük át a termeket, ahogyan mi szeretnénk. Mi történik, ha nekünk az az állapot nem felel meg? Így jártunk, az történik. Senkit sem érdekel, hogy hogyan kapjuk meg a kastélyt, de amikor vasárnap hajnalban elhagyjuk, akkor bizony odajönnek leellenőrizni és ha valamit nem találnak rendben, azt a kauciónk bánja. Ugye, ezt azért nem gondolják komolyan? De, igen, nagyon is. És úgy mégis, ki fog hajnalban nekiállni, takarítani egy esküvő után és pláne, mennyiért? Vagy, esetleg a buli zárásaképp nyomjunk mindenki kezébe egy kukazsákot, felmosóronggyal és vödörrel? Tényleg sokat kér az, aki a bérleti díj fejében, legalább takarításra igényt tart? Ezek szerint igen. Az ügyintéző hölgy egyébként továbbra is segítőkész maradt, mindjárt ajánlott is egy céget, akivel a takarítást el szokták az ifjú párok végeztetni.

003_5.jpg

A megfelelő takarító cég kiválasztása előtt a szállás költségének jártunk utána és meglepetten tapasztaltuk, hogy mennyibe kerül egy ilyen csodálatos kastély közelében aludni. Elárulom, sokba. Érthető a dolog, hiszen a helynek nincs éppen nagy konkurenciája, ha nem nála száll meg az ember, akkor legközelebb tizenöt kilométerre tud szobát foglalni. Ami, egy átlagos nyaralás vagy hosszúhétvége alkalmával nevetséges távolság, de egy lagzi után nagyon messzinek tűnik. Hogy jutnak el olyan messzire a vendégek? Béreljünk egy buszt? Esetleg sofőrszolgáltatást? Négy-ötfős társaságonként, majd lesz olyan, aki biztosan nem iszik alkoholt? Bízunk abban, hogy pont akkor nem jár a környéken rendőr? Sem gyalogos, sem őzek, sem senki és semmi, akiben, vagy amiben kárt tehetünk ittasan? Szóval, a szállás ára mintegy 20 000 forint/szoba, vagyis nagyjából 600 000 forint.

Ha mindent összeadunk, feltételezve, hogy semmit sem verünk le vagy karcolunk meg és visszakapjuk a kauciót, akkor 1 690 500,- forintnál tartunk és még nem fizettük meg a takarítókat. A többi kastélyhoz képest, a valamivel magasabb bérleti díjjal számolva is, még mindig olcsóbban jönnénk ki, de van ott párszázezer forint, amit lefaragnánk ebből a költségből.

Folyt. köv.

Szólj hozzá!
Címkék: Esküvő

A bejegyzés trackback címe:

https://hearnolie.blog.hu/api/trackback/id/tr958835008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása