Hear no lie

Firkálmányaim

Több mint 1 millió forint állami támogatástól estünk el az Unicredit Bank ügyintézője miatt

2018. június 25. 14:11 - Ask no question

A sztorink talán nem egyedi, de remélhetőleg nem is mindennapi. Azért írok ide, mert szeretném, ha a hozzánk hasonló cipőben járók nem követnék el ugyanazt a hibát, amit mi. Az állami támogatás, amivel mi rosszul jártunk, még 2019. december 31-ig igényelhető, így még sokan megégethetik magukat.

Történetünk 2017 januárjában kezdődött és nagyjából egy héttel ezelőtt ért véget a Pénzügyi Békéltető Testület egyik tárgyalójában. Tavaly év elején házépítésre adtuk a fejünket. Az egyre emelkedő ingatlanárak és a lakásfelújítási költségek égbe szökésével úgy tűnt, még mindig jobban járunk egy nem túl nagy ház megépítésével. Az állami támogatások (CSOK, ÁFA visszetérítés) és az induló tőkénk mellé szerencsénkre csak egy kicsi hitelt kellett felvennünk. Azon kevés emberek közé tartozunk, akiknek szinte nem volt gondja az építkezéssel.

Annál több a banki ügyintézéssel, vagyis inkább azzal, amit annak merészel hívni az Unicredit egyik megyeszékhelyen található bankfiókja.

001_3.jpg

 A hitelszerződés mellett megkötöttük a CSOK-ra és az ÁFA visszatérítésre vonatkozó szerződéseket is. Ez utóbbit többszöri rákérdezés és egyeztetés után azzal a feltétellel, hogy a szerződéskötéskor megadott, egyszerű becsléssel kikövetkeztetett, visszaigényelhető ÁFA összege az építkezés előrehaladtával, a pontos kiadások ismeretében majd egyszerűen módosítható. Tehát, növelhető. A maximális 5 millió Ft helyett mi beértük 2,5 millióval, figyelembe véve az akkori lehetséges költségeket. Az anyagárak emelkedésével, tavaly év végére már tisztán láttuk, hogy az a 2,5 inkább 3,7 millió Ft lesz. Illetve, valahol szerencsére, mert kivétel nélkül, minden vállalkozó adott számlát, a legtöbbjük 27%-os ÁFA tartalommal.

Amikor a korábbi egyeztetések során elhangzottak alapján kértük az összeg emelését, a Bank elzárkózott a kommunikációtól. Nem válaszoltak az emailjeinkre, nem vették fel a telefont. Sőt, amikor másik számról hívtuk őket, még ránk is csapták a telefont. Végül, persze személyesen kerestük fel az ügyintézőnket, aki egyből a fiókvezetőhöz küldött, ő pedig a netes panaszkezelést ajánlotta, mondván, ő nem tud nekünk segíteni.

Kiderült, hogy az ÁFA összegének módosítása már gyakorlatilag lehetetlen. Hogy 2017 januárban mi volt a helyzet, azt már sohasem tudjuk meg. Azt azonban igen, hogy a banki ügyintéző tagadja mindazt, amit nekünk hivatalos tájékoztatás címszóval mondott személyesen a szerződés megkötése előtt. Sőt, hivatalos nyilatkozatban hazudta, hogy amit mi hallottunk, többször is, az sohasem hangzott el.

A szóbeli tájékoztatást már nem tudják rekonstruálni, azt viszont megtudtuk a Békéltető Testülettől, hogy az a mi hibánk, hogy hittünk a banki ügyintézőnek. Valóban. És sajnáljuk mi is nagyon. Azt nem, hogy mi a munkánk során kizárólag tényeket közlünk a vevőinkkel és ha azok épp nem állnak rendelkezésre vagy nem tisztázottak, akkor nem félünk őszintén bevallani, hogy nem tudjuk. Azt sem, hogy olyan emberek vesznek körül, akik nem hazudnak írásban és nem tagadják le azt, amit mondtak. Azt viszont rettenetesen sajnáljuk, hogy hittünk az Unicredit ügyintézőjének. Soha többet nem tesszük, ígérjük.

 002_4.jpg

Mint később kiderült, nem mi voltunk az elsők és valószínűleg nem is az utolsók, akikkel ez történt abban a bankfiókban. A Békéltető Testület bizonyíték hiányában tehetetlen. Állítólag. Nyilván, megtanultuk a leckét és úgy igazán már nekik sem hiszünk. Mi ebből a tanulság?

Ha bárki banki ügyintézésre adná a fejét, azt javaslom, rögzítsen minden egyes szót. Készítsenek hangfelvételt, írjanak jegyzőkönyvet és írassák alá az ügyintézővel, vigyenek magukkal egy ügyvédet. Bármit, csak szerezzenek kézzel fogható bizonyítékot. Ne higgyék el, amit elmondanak Önöknek, ne essenek abba a hibába, amibe mi. Legalább 1 millió Ft állami támogatástól estünk el, amit többek között a nehezen megkeresett munkabérünk után befizetett rengeteg adóból kaptunk volna vissza. De nem kaptuk, mert az Unicredit Bank ügyintézője hazudott. Amit, mellesleg mindenféle következmény nélkül tehetett meg. Még mindig ugyanott dolgozik és valószínűleg állít valótlant a hozzánk hasonlóknak ebben a pillanatban is.

 A.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hearnolie.blog.hu/api/trackback/id/tr1114070525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása